English

1 MAYIS 2011 TARİHİNDEN İTİBAREN IRAK'A İHRACATLARDA UYGUNLUĞUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI HAKKINDA

ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE ÖNEMLİ DUYURU

Aşağıda daha önce duyurusu yapılmış olan Irak'a ihraç edilecek ürünlerin sevkiyat öncesi "Uygunlugun Degerlendirilmesi ve Sertifikalandırılması" hususu ile ilgili olarak Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cemal ŞENGEL'in söz konusu kontrollerin ertelenmesi hususunda, yapmış olduğu girişimler sonucu, Dış Ticaret Müsteşarlığımızdan alınan 22.04.2011 tarih ve 16505 sayılı konuya ilişkin alınan cevabi yazı aynen aşağıya çıkarılmıştır.

"Irak Makamlarının 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren Irak'a yapılacak yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerin ihracatında yabancı gözetim firmalarından gözetim raporu alınmasını zorunlu kılacağı hususu Nisan ayı içerisinde Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğince Müsteşarlığımıza iletilmiş ve söz konusu uygulamanın kaldırılmasına yönelik olarak Irak makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması talebimiz Dışişleri Bakanlığı ve Irak'ın Ankara Büyük elçiliği Ticaret Müşavirliği'ne iletilmiştir. Söz konusu uygulama Bağdat Ticaret Müşavirimizin Irak Planlama Bakanı Ali Yusuf Şukri'yi ziyaretinde de gündeme getirilerek ülkemizin uygulamadan muaf tutulması talep edilmiş ancak adı geçen Bakandan olumlu yanıt alınamamıştır. Öte yandan Devlet Bakanımız Sayın Zafer ÇAĞLAYAN tarafından Irak Planlama Bakanı Ali Yusuf ŞUKRİ ile Irak Ticaret Bakanı Khairallah Hasan BABKER'e muhatap yazılan mektuplarda bahse konu uygulamanın iki ülke arasındaki ikili ticareti olumsuz etkileyeceği belirtilerek ve söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmemesi için adı geçen Bakanların yardımları rica edilmiştir. Konuyla ilgili son olarak Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Irak Başbakanı Sayın Nouri el-MALİKİ'ye muhatap bir mektup yazılarak ülkemizin bahse konu uygulamadan muaf tutulması talep edilmiştir. "

Bilgilerinizi arz/rica ederiz.

Saygılarımızla,

DAİB Yönetim Kurulu Adına

Fikret KABAKUŞ Cemal ŞENGEL
Genel Sekreter Yön. Kur. Baş

 

 

 

 

 

 


İhracatı Geliştirme Etüd Merkezinden alınan 07.04.2011 tarih ve 3961 sayılı yazı aşağıya çıkarılmıştır;

Irak Kalite Kontrol ve Standardizasyon Merkez Organizasyonu (COSQC), Irak'a ihraç edilecek ürünlerin sevkiyat öncesi "Uygunlugun Degerlendirilmesi ve Sertifikalandırılması" için SGS ve Bureau Veritas firmlarını yetkili firmalar olarak atamıştır. 89 kategorideki ürünleri kapsayacak olan bu programın başlangıç tarihi 1 Mayıs 2011'dir.

Konuyla ilgili olarak SGS ve Bureau Veritas yetkilileri tarafından Merkezimize gönderilmiş olan bilgi notları ve iletişim bilgileri ekte yer almaktadır.

Bahse konu uygulamanın altılı bazda 343 kalemde ve Irak'a 2010 yılında yapılan 6 milyar dolarlık ihracattan en az 1 milyar 540 milyon dolarını kapsadığı tespit edilmiştir.

Bu çerçevede ; Irak'a yapacağınız ihracatlarda, aksaklıklar yaşanmaması amacıyla, ürünlerinizin " Uygunluğun Değerlendirilmesi ve Sertifikalandırılması” uygulamasına tabii olup olmadığını ekte yer alan dokümanlardan kontrol etmeniz ve ekte iletişim bilgileri verilen SGS ve Bureau Veritas yetkililerinden uygulama hakkında bilgi edinmeniz hususunda gereğini önemle rica ederiz.

Bilgilerinizi arz/rica ederim.

Doğu Anadolu İhr.Birliği Yön.Kur.Adına

Cemal ŞENGEL

Yön.Kur.Başkanı

 

 

 

 

 

Eki:10 Sayfa Yazı (Irak Gözetim Raporu için tıklayınız)