Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 06.06.2011 tarih ve 1131 sayılı yazı aşağıya çıkarılmıştır.
Bilindiği üzere, Meclisimiz gerek hükümet nezdinde gerekse özel kuruluşlarla ihracatçının kur riskine karşı korunması yönünde girişimlerde bulunmaktadır. Bu çerçevede Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi arasında ihracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı güvenceye almak amacıyla işbirliği Protokolü imzalandı. Söz konusu işbirliği ile ihracatçıların dövizdeki dalgalanmalardan korunarak kur riskini hedge etmeleri hedeflenmektedir.
Söz konusu protokolün en önemli unsurlarından biri de döviz kuru ve parite riskine karşı ihracatçılarımızı koruyacak vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin ihracatçılarımıza tanıtılması ve kur ve parite riskinin yönetilmesine ilişkin eğitim faaliyetlerinin TİM ve VOB işbirliği altında yürütülmesidir. OPSİYON BORSASI (VOB) PROTOKOLÜ HAKKINDA
Bu faaliyetlerden birisi de TIM üyesi ihracatçılarımıza tahsis edilen bir telefon hattı üzerinden uzman danışmanların kur riskini nasıl yönetileceği,bu amaçla VOB'da nasıl işlem yapılacağı, gibi bilgileri telefonla bu hattı arayan TİM üyesi kullanıcılara iletmesidir.
Bu çerçevede 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren ALOVOB Danışma hattı Birliğiniz üyesi ihracatçıların kullanımına açıldı. 444 7 862 (444 7 VOB) numarasının çevrilmesi ile Türkiye'nin her yerinden aranabilen "ALOVOB danışma Hattı” hafta içerisinde öğlenden önce 09:30-12:00 saatleri arasında , öğleden sonra ise 13:30 -17:30 saatleri arasında hizmet vermekte olup, bu saatler dışında ve hafta sonları arayan kullanıcılar ise, kur riskine , bu riskin nasıl yönetileceğine , VOB'da işlem yapmak için yapılması gereken işlemlere ilişkin daha önceden kaydedilmiş açıklamaları dinleyebilmektedirler.
Bilgilerinizi arz/rica ederiz.
|
Saygılarımızla, |
|
DAİB Yönetim Kurulu Adına |
| Fikret KABAKUŞ |
Cemal ŞENGEL |
| Genel Sekreter |
Yön. Kur. Baş |