Sayın Üyemiz;
Gümrük Müsteşarlığı http://www.gumruk.gov.tr/ sayfasında yayınlanan duyuruda;
"Gümrük Yönetmeliği'nin 28.12.2011 tarih ve 28156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişik 114 üncü maddesi uyarınca, 01/01/2012 tarihinden itibaren yeni kağıtsız beyanname uygulamasına geçilecek olup, bu kapsamda:
1) İhracat beyannameleri için ihracatçı birlikleri kayıt numarası (KRİPTO), halihazırda kağıtsız beyanname sisteminin uygulandığı yedi gümrük idaresinde olduğu şekilde, beyannamenin tescilinden önce verilecek ve beyannamenin tescili esnasında BİLGE sistemi tarafından kontrol edilecektir.
2) Mavi hat yetkisi olan onaylanmış kişilerce tescil edilecek ihracat beyannamelerinin "hat bildir" işlemi yükümlü tarafından yapılacaktır.
3) Sistem tarafından mavi hatta yönlendirilen ihracat beyannamelerinin 44 no.lu alanına, Gümrük Yönetmeliği'nin 114 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerin tarih ve sayısının beyan edilmesi yeterli olup, bu belgelerin taranarak beyannameye eklenmesine veya kağıt ortamında gümrük idaresine ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak bu belgelerin gerekli durumlarda gümrük idaresine ibraz edilebilecek şekilde yükümlüsünce saklanması gerekmektedir.
4) Ankara, Esenboğa, Ege Serbest Bölge, Trabzon, Karaköy Yolcu Salonu, Konya ve Manisa Gümrük Müdürlüklerinde yürürlükte olan kağıtsız beyanname uygulaması mevcut hali ile devam edeceği
bildirilmekte olup, ayrıca, aynı sitede yayımlanan diğer bir duyuruda ise,
01/01/2012 tarihinden itibaren tescil edilen ihracat beyannameleri için kullanılması zorunlu "İhracatçı Birlikleri Kayıt Numarası” ve "Birlik Kriptosu”nun aynen ihracatçı birlikleri tarafından verildiği şekilde (kayıt numarasında sayılar arasında "-" işareti kullanılarak, kriptoda her dört basamak arasına boşluklar bırakılarak) yazılması gerektiği bildirilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,
Fikret KABAKUŞ
Genel Sekreter
H/M