English

Irak İhracat Öncesi Ürün Kontrolü Uygulaması firmalarından SGS Firmasının İznin iptali hk.

SAYI: TİM.DAİB.GSK.ARGEGT.2011/01.06/  1080                                                                                                                                          16/02/2012                                                                

Konu: Irak İhracat Öncesi Ürün Kontrolü Uygulaması hk.

 

 

SİRKÜLER:2012-44

 

Sayın Üyemiz,                                                                                                                                                                                                                 ÖNEMLİDİR

 

 

ü       Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan16.02.2012 tarih 355 sayılı yazısı aşağıya çıkarılmıştır;

 

 

Bilindiği üzere,Merkezi Irak Hükümeti tarafından 01/07/2011 tarihinde başlatılan,Kuzey Irak Bölgesel Yönetimince de uygulamaya geçirecek olan‘'Irak'a İthalatta Sevk öncesi İnceleme Uygulaması''nda Irak'a ihraç edilecek mallara Uluslar arası Gözetim Şirketleri olan SGS ve Bureau Veritas tarafından ihracat/sevkiyat öncesi ürün kontrol sertifikası düzenleneceği hususu ilgide kayıtlı yazılarımızla iletilmişti.

 

Bu defa,İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan 15/02/2012 tarihli yazıda,Bağdat Ticaret Müşavirliğimizin yazısına binaen,gazete haberine istinaden temasa geçilen Merkezi Irak   Standardizasyon Kurulu Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak,Sevk öncesi inceleme uygulaması ile ilgili olarak SGS firması ile olan iş sözleşmesinin,anılan firmanın çalışma performansından duyulan memnuniyetsizlikten dolayı Bakan onayı ile iptal edildiği,konuyla ilgili resmi duyurunun diplomatik kanallarla Büyükelçiliklere gönderileceğinin öğrenildiği ifade edilmektedir.

 

Aynı yazıda ayrıca,Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Standardizasyon Kuruluşu yetkilisi tarafından, merkezi idarenin alacağı karara göre hareket edecekleri,ancak konu hakkında kendilerine resmi bir bilgi gelmediğinin belirtildiği ifade edilmektedir.

 

Konuyla ilgili olarak Irak makamlarından resmi bir yazı/açıklama şu ana kadar intikal etmemiş olmakla,beraber,ihracatçılarımızın durumdan haberdar edilmelerinde yarar görülm

 

          Saygılarımla,

 

          Fikret KABAKUŞ

                                                                                                                                                                                                                 

                      Genel Sekreter